top of page

Kameramanský denník #2 | Skoro ako Motion Control

V druhom vydaní Kameramanského denníku by som sa rád venoval 15s TV spotu pre Zlatý Bažant Radler 0.0, ktorý sme natočili v máji 2020 s režisérkou Jankou Gerbel a produkčnou spoločnosťou Filmaari.

Tu si môžete pozrieť finálny spot.

V pôvodnom návrhu kreatívy od agentúry sme mali vidieť záber rozdelený na dve polovice, kde postavy ženy a muža reagujú na "najobľúbenejší radler Slovákov". Režisérka Janka tento nápad posunula tým, že vymyslela, že by to neboli len statické zábery. Chcela, aby sme postupne odhalili, že postavy nie sú na dvoch rôznych miestach, ale že v skutočnosti sú v tom istom priestore. Takisto mali interagovať cez bielu deliacu čiaru pridanú v postprodukcii. Cez túto čiaru sa im najprv nemalo podariť si štrngnúť a na druhý pokus už áno ;).


Predprodukcia

Na začiatku celého vymýšľania sme si zadefinovali, čo musíme vlastne natočiť:

Dva samostatné zábery, ktoré začnú v užšom polodetaile na postavu, v švenku pokračujú, následne ďalej odjazďujú rovnakou rýchlosťou a nakoniec oba skončia v tej istej koncovke, aby herci mohli interagovať cez deliacu čiaru a zároveň sedeli všetky línie v pozadí a stôl v popredí.


Rozmýšľali sme, akým spôsobom to vieme urobiť. Ako prvé nás napadlo, že najlepšie riešenie by bol Motion Control (ako napr. Bolt). To je zariadenie, ktorým sa dá pomocou počítača presne naprogramovať robotické rameno, na ktorom je zavesená kamera. To by bolo samozrejme super, ale nedovoľoval nám to rozpočet, keďže pôvodný zámer počítal len s dvoma jednoduchými statickými zábermi. Preto sme sa museli zamyslieť, ako docieliť podobný výsledok jednoduchšie, resp. vytvoriť si taký analógový Motion Control :). Zistili sme, že ak postavíme jazdu a na dollyku odjazdíme od postáv tak budeme schopný tento efekt docieliť, len tú robotickú presnosť budem musieť nejakým spôsobom napodobniť švenkom + že ma gripáci zabrzdia na presne určenom bode. Celý tento postup sme si museli odkonzultovať aj s efektárom, keďže sme vedeli, že naše postavy musia cez deliacu čiaru v správnom čase interagovať. Spoliehali sme sa naňho, pretože ak by niečo nevychádzalo, tak by to bol práve on, čo by to musel fix it in post :).

Vedeli sme teda plus mínus ako bude vyzerať pohyb a podľa veľkosti štúdia sme si na obhliadkach určili veľkosť, ktorú musí mať náš set, aby sa nám tam zmestila jazda a vedeli sme skončiť v dostatočne širokom zábere.


Okrem technickej realizácie sme v rámci predprodukcie riešili výtvarnosť. Klient a agentúra chceli, aby sme do scény zakomponovali farby, ktoré používajú pri prezentácii svojho produktu - najmä modrú a žltú. To sme samozrejme rešpektovali a zamýšľali sme nad tým do akého prostredia by sme mohli naše postavy zasadiť. Janka mala predstavu, že by celý spot mohol byť farebne aj scénograficky štylizovaný a nie úplne vsadený do reálneho prostredia - ja som mal však problém to uchopiť, tak sme si to nakoniec pomenovali - celý set mal vyzerať ako taký farebne štylizovaný dvor. Takéto pomenovanie dostal aj náš scénograf ako brief. Čo sa týka celkového vyznenia spotu bolo najdôležitejšie, aby sme mali možnosť vytvoriť tri rôzne atmosféry. Dve výrazne odlišné pre naše postavy na začiatku pred otočkou a tretiu spoločnú, keď sa kamera otočí a uvidíme, že celý čas sú vlastne na jednom mieste. Preto sme sa rozhodli jednej postave dať žltú stenu a druhej stenu obrastenú brečtanom. Tretie prostredie bolo napokon modré pozadie.


Prvotný nákres a následná vizualizácia setu od AxS - Ateliér scénografie

Pri premýšľaní nad vizualitou reklamy som sa zamýšľal ako uchopiť svietenie. Chcel som, aby atmosféra bola veľmi jemná, mäkká a bolo cítiť slnečný letný deň. Spolu s režisérkou sme hľadali rôzne referencie. Radler používa vo svojej komunikácii šikmé čiary, tak sme rozmýšľali, že by sme ich zakomponovali do hry svetla a tieňov. Ten som pri svietení nakoniec aj použil, ale iba veľmi jemne na začiatku na žltom pozadí. Pri celku padlo rozhodnutie pre obyčajný vodorovný pás svetla, ktorý sa mi zdal celkom presný, keďže sme sa hrali, že sa nachádzame na dvore.

Fotografia, ktorá mi poslúžila ako inšpirácia pri vytváraní svetelnej atmosféry na zadnej stene (zdroj: shotdeck.com - táto stránka je niekedy veľmi nápomocná pri vyhľadávaní svetelných a kompozičných referencií; je tam ale menej stilliek z európskych filmov, takže všetky sú často výrazne americké, čo je trochu škoda).


Kamerový set-up

Arri Alexa Mini + objektívy Cooke S2/S3

Panther dolly na koľajniciach

QTAKE - video assist softvér, ktorý nám umožnil vidieť spojené zábery, prehrávať ich naraz aj zvlášť a rôzne meniť ich dĺžku už na placi


Pri spote sme použili kameru Arri Alexa Mini a objektívy Cooke S2/S3 s príjemnou mäkkou kresbou spolu s Black Pro-Mist filtrom. Chceli sme, aby mala reklama jemný vizuál, ktorý mal pomôcť dotvoriť letnú atmosféru a zároveň podporiť štylizáciu celého priestoru.


Realizácia

Vedeli sme, že nás čaká veľmi technické natáčanie, ale nechceli sme, aby to bolo nepríjemné a obmedzujúce pre hercov. Deň pred natáčaním sme teda mali prelight a ako prvú vec v deň natáčania sme sme celý pohyb testovali bez nich. Potom nasledovala herecká skúška a nakoniec sme to celé spojili a vysvetlili im, akým spôsobom musíme natočiť zábery a pustili sme sa do natáčania.

Aby sa nám podarilo vytvoriť pohyb, aký sme si vymysleli, sme sa rozhodli použiť hydraulický vozík Panther dolly na koľajniciach. Záber sa začal s kamerou nad stolom a odjazďoval som smerom dozadu. Kamera musela na konci jazdy skončiť presne na tom istom mieste. Ak by totiž bola kamera zastala len trochu ďalej, alebo by som zle došvenkol, tak by pozadie bolo krivé. Pri švenku bolo náročné zladiť plynulosť a rýchlosť a zároveň udržať protagonistu čo najviac v strede záberu, keďže sa kvôli split screenu každý záber obmedzil iba na polovicu formátu 16:9. Mali sme urobené značky na monitore, ktoré boli nastavené tak, aby som na konci jazdy vedel, kde je stred a kde sú okraje záberu.

Ďalšia vec, ktorú sme museli vymyslieť bola, akým spôsobom vieme zabezpečiť, aby herci trafili s plechovkou do rovnakého miesta, keďže každá polovica záberu je natočená zvlášť. Vyriešili sme to tak, že na stole, ktorý bol prilepený k zemi bol umiestnený výsuvný mechanizmus (vešiak 8-) ), ktorý sa vystrčí, keď kamera odjazdí.

Potom ako sme si otestovali pohyb, urobili značky a Janka naskúšala s hercami akciu, tak sme si určili postup: najprv natočiť jeden záber, ktorý by fungoval a mal pekný švenk. Po schválení záberu klientom a agentúrou sme potom na QTAKEU použili tento záber ako ukazovateľ, aby sme vedeli ako dlho švenk trvá a zároveň sme si určili presný koniec jazdy.


Následne sme začali točiť druhý záber a tam už to bolo na mne, aby som trafil rovnakú rýchlosť švenku. Takisto sa aj gripák musel trafiť, aby počas celej jazdy dozadu boli kamera na rovnakých miestach ako v prvom zábere. Mali sme niekoľko natočených variant - niektoré boli dokonca pohybovo presnejšie, ako záber ktorý sa v strihu nakoniec použil. S režisérkou Jankou sa nám ale páčila určitá nedokonalosť použitého tejku. Mali sme pocit, že si človek potom lepšie stihne uvedomiť, čo sa deje, keď jeden švenk začne o malú chvíľku skôr ako druhý.

Svietenie

Pri svietení bolo mojim zámerom, aby bola atmosféra mäkká, príjemná, letná a takisto pomohla zvolenej farebnej štylizácii.


Hlavné svetlo tvorilo odrazené svetlo od zaveseného muslinu (mušelínu). Použili sme na to 2x 2kW fresnelové lampy. Ďalšia 2kW lampa s oranžovou fóliou lampa použitá na vytvorenie svetelného fľaku na zadnej stene. Presvecovali sme rôzne konáre, aby sme vytvorili na stene mäkké amorfné tvary. Pomocou odrazu 1kW lampy v zrkadle sme vytvorili šikmý tvar na žltej stene. Na kontry pre hercov sme použili 300W lampy. Keďže sa mi zdalo, že herci majú na začiatku jazdy slabý pomer na tvári, ale nemohol som umiestniť negatív (napr. flopp) vedľa nich, keďže by ho v celku bolo vidieť, tak som si nechal namontovať black flag priamo na dollyk, takže na začiatku mali herci na tvári trochu väčší pomer, ktorý sa pri odjazde sa pomaly a jemne strácal.


Postprodukcia a grading

Po tom ako sme mali všetko natočené sme už len dúfali, že sa niečo nepokazilo, čo sme si na placi nevšimli, ale našťastie všetko vyšlo a náš efektár nemusel nič ťažko zachraňovať. Musel však postprodukčne vystrihnúť ruky, aby vyšli popred bielu deliacu čiaru.

Čo sa týka gradingu, tak sme sa s Jankou rozprávali najmä o tom, ako veľmi kontrastný by spot mal byť. Myslím si, ale že veľmi jemný kontrast sa k finálnemu videu hodí napomáha pastelovej štylizácii.



Ďakujem veľmi pekne ešte raz celému štábu aj takto dodatočne za pekné natáčanie 🎥. Taktiež dúfam, že sa vám dobre čítalo 📖. Budem rád ak napíšete váš názor aj do komentárov dole ⬇️. Nabudúce by som vám rád napísal niečo o našom chystanom filme Láska hory prenáša, ktorý sme točili s režisérom Jakubom Machalom v Tatrách v marci tohoto roku.




279 views0 comments
bottom of page